Hållbar utveckling

Felicia Norberg, Frida Stjernfeldt & Johanna Haglund

Bekämpningsmedel

Publicerad 2015-05-10 23:59:00 i Felicia Norberg,

I tidigare inlägg har vi nämnt att bekämpningsmedel, konstgödsel och att andra onaturliga tillsatser inte är tillåtna i ekologisk produktion. Den här veckan tänkte vi fördjupa oss i exakt vad det är för medel hur det påverkar miljö, livsmedel, djur och vår hälsa.

Det var på 1950-talet som användningen av kemiska bekämpningsmedel fick sin genomslagskraft, man var ute efter att effektivisera jordbruket och kunde därför inte tillåta att skördarna förstördes av skadedjur eller ogräs. Detta är precis vad bekämpningsmedel gör nämligen att döda och förhindra framväxt av organismer som är skadliga för exempelvis skörden. Bekämpningsmedel skyddar bland annat från smittor och allt annat som är inte är önskvärt för effektiv produktion.[1]

Det finns både biologiska och kemiska bekämpningsmedel. Biologiska är betydligt mer miljövänligt än kemiska eftersom det är levande organismer som är skadeorganismernas fiender som exempelvis att nyckelpigan motverkar bladlöss. Kemiska bekämpningsmedel kan delas in i växtskyddsmedel och biocider. Växtskyddsmedel används främst inom jordbruk och kan i sin tur delas in efter användningsområde (herbicider mot ogräs, fungicider mot svampar och insekticider mot insekter). Biocider är de flesta andra bekämpningsmedel som används i andra syften exempel på sådana är desinfektionsmedel, konserveringsmedel och medel för att bekämpa skadedjur t.ex. råttor, insekter och mollusker.

Eftersom växtskyddsmedel och biocider är skadligt för såväl hälsa och miljö är många kemikalier sedan länge förbjudna att använda i Sverige och EU och substanserna måste testas noga och godkännas av kemikalieinspektionen som enligt lag inte godkänner substanser som har allvarliga skadliga egenskaper som att de lagras i kroppen, kan orsaka cancer eller påverka fertilitet. Medan de fortfarande används i mycket stora mängder i andra delar av världen främst i u-länder och innebär försämrad hälsa arbetaren och negativa konsekvenser för miljön.[2]

Det har länge varit ett faktum att de som kommer i direktkontakt med bekämpningsmedel får försämrad hälsa på rund av att de dagligen andas in gifterna.  Anledningen är att bekämpningsmedel är hormonstörande ämnen och att de som oftast inte har någon skyddsutrustning. Ämnen som rubbar kroppens hormonsystem ger en rad olika effekter som till exempel cancer, diabetes, skador på nervsystem och immunsystem[3].

Enligt en rapport från FNs miljöprogram UNEP är hantering av kemikalier i jordbruk och industri en av de vanligaste dödsorsakerna i världen, varje år dör över en miljon människor av dessa gifter.[4] Bland jordbrukarna har man sett ökade fall av cancer och nervsjukdomar nyligen (mars 2015) fastslog världshälsoorganisationen WHO fem kemikalier som flitigt används för att bespruta maten vi äter är cancerogena.[5] Rapporter från Göteborgs universitet visar att hantering av bekämpningsmedel fördubblar risken att drabbas av nervsjukdomen Parkinsons sjukdom.  Lars-Gunnar Gunnarsson, biträdande professor i neurologi menar att det utan tvekan finns ett samband mellan bekämpningsmedel och nervsjukdomar. Detta eftersom det man andas in påverkar cellerna i hjärnan och gör att de åldras snabbare.[6]

Foster och barn som utsatts för kemikalier vid känsliga perioder i deras utveckling kan påverkas starkt även vi låga nivåer i extrema fall räcker det med att en molekyl binder till bärarproteinet i blodet som ska transportera hormoner till hjärnan. Har modern varit i direktkontakt med bekämpningsmedel under graviditeten har danska forskare sett att flickor utvecklar bröst tidigare och att killar får mindre könsorgan. Tre studier utförda av tre olika Amerikanska forskargrupper har även visat att barn vars moder utsattes för bekämpningsmedel innehållande organiska fosforföreningar under graviditeten hade lägre IQ och försämrad kognitiv förmåga än andra barn i samma ålder. [7]

Varför väljer man då att arbeta på konventionella odlingar? I många fall har arbetarna inget val. Multinationella företag anställer och utnyttjar befolkningen som är i desperat behov av en inkomst för att kunna livnära sig och sin familj. Som jag skrev i tidigare inlägg tar arbetsgivaren ut orimliga kostnader som gör att arbetarna får stora skulder och tvingas stanna på plantagen till de höga skulderna betalats av. Att minska på kemiska bekämpningsmedel innebär att företagen får mindre och sämre skördar vilket skulle betyda lägre vinst vilket inte skulle vara populärt för företagen som endast är ute efter att tjäna pengar. Minsta begärt skulle vara att det fick skyddsutrustning. ”De vinster som kemikalier kan ge får inte ske på bekostnad av människors hälsa och miljön"– Steiner, chef för UNEP, 2012

Idag används bekämpningsmedel i 70 % av alla konventionella odlingar och faktum är att det bara är en liten del som ger effekt på skadeorganismerna resten sprids i naturen. Bekämpningsmedel sprids med vind, avdunstning, vatten eller förs ner i jorden och hamnar till sist i vattendrag. Detta påverkar den biologiska mångfalden och skadar även långt från det ursprungliga området.[8]

De substanser som används nära skörd eller efter skörd finns i många fall kvar i och på livsmedlen när de konsumeras. På mat som ska säljas i Sverige tar Livsmedelsverket rutinmässigt stickprov oftast hittas bekämpningsmedel i hälften av varorna och vad de gäller frukt och grönt i 2/3 av fallen och i minst 4 % är mängderna för stora vilket gör att varan förbjuds att säljas. En förkommande myt är att bekämpningsmedel bara finns på ytan av exempelvis frukt och grönsaker men så är inte fallet. Det finns dock mindre i frukter som har tjockare skal än exempelvis vindruvor med mycket tunt skal.[9]

Mycket nyligen gjorde Coop tillsammans med IVL (svenska miljöinstitutet) en studie där en tre barns familj som tidigare enbart ätit oekologisk mat fick under två veckor bara äta ekologisk mat och under hela perioden togs urinprov. Frågan man ställde sig var hur mycket bekämpningsmedel som hamnade i våra kroppar om man åt konventionella livsmedel respektive ekologiska. Resultatet var tydligt, de första urinproverna visade att det fanns flera bekämpningsmedel för samtliga familjemedlemmar och efter två veckor med ekologisk mat hade halterna sjunkit och var nästan helt borta.[10] (Film från studien https://youtu.be/TnfrJLlZ5LI)

Man vet inte vad intag av bekämpningsmedel genom livsmedel har för långsiktiga konsekvenser och om det är farligt att få i sig bekämpningsmedel. Livsmedelverket menar att det inte är särskilt skadligt så länge det inte är mer än gränsvärdena vilket de allra flesta livsmedel gör, det har dock förekommit undantag år 2012 var salladslök Kambodja som innehöll 198 gånger för stor mängd av ett visst bekämpningsmedel.

Ha i åtanke att det är kemikalier, något som inte är naturligt och skadligt för såväl djur som natur. Att äta ekologiskt är betydligt bättre val! Det som krävs för att odla utan kemiska bekämpningsmedel är kunskap och uppfinningsrikedom eftersom det gäller att samarbeta med naturen och se till att ogräs och skadedjur inte förökas. Ett sätt att göra det är att odla en variation av grödor samt att se till att det finns en mångfald av arter som t.ex. spindlar och fåglar som trivs och äter då upp skadegörares larver. [11]

  

 

[1] http://www.slu.se/sv/centrumbildningar-och-projekt/kompetenscentrum-for-kemiska-bekampningsmedel/information-om-bekampningsmedel-i-miljon1/oversiktligt-om-bekampningsmedel-och-anvandningen1/

[2] http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/bekampningsmedel/bekampningsmedel-fordjupning/#Vad är bekämpningsmedel?

[3] https://www.kemi.se/sv/Innehall/Fragor-i-fokus/Hormonstorande-amnen/

[4] http://www.krav.se/nyhet/rester-av-kemiska-bekampningsmedel-i-mat

[5] http://www.friatider.se/who-bekampningsmedel-orsakar-cancer

[6] http://www.lantbruk.com/lantbruk/bekampningsmedel-fordubblar-risken-parkinson

[7] http://www.krav.se/nyhet/rester-av-kemiska-bekampningsmedel-i-mat

[8] http://www.slu.se/sv/centrumbildningar-och-projekt/kompetenscentrum-for-kemiska-bekampningsmedel/information-om-bekampningsmedel-i-miljon1/vaxtskyddsmedlens-spridningsvagar-i-miljon/

[9] http://www.krav.se/nyhet/rester-av-kemiska-bekampningsmedel-i-mat

[10] https://www.coop.se/PageFiles/429812/Coop%20Ekoeffekten%20Rapport.pdf

[11] http://www.krav.se/nyhet/rester-av-kemiska-bekampningsmedel-i-mat 

Kommentarer

Postat av: Jonna

Publicerad 2015-05-17 21:38:06

Intressant inlägg! Växtskyddsmedlet kan spridas med vattnet ut till sjöar och hav. Vad kan detta ge för konsekvenser på våra hav?

Svar: Hej! Som du skriver sprids växtskyddsmedel och hamnar till sist i olika vatten och forskning pågår om och i vilken omfattning ekosystemens påverkas av bekämpningsmedel i vattendragen men på ett eller annat vis så förorenar det vårt yt- och grundvatten. Idag är det viktigaste att ämnena inte har någon effekt över längre tid, men eftersom de är mycket giftiga i inledningsskedet är det viktigt att de inte når fram till vattendragen alltför fort. Ämnen som bryts ner långsamt i naturen gör betydligt större åverkan på djuren och naturen eftersom de sprids över en större yta och ackumulerades av organismerna vilket i sin tur förs vidare i näringskedjan. Innan man hade kunskapen om bekämpningsmedel negativa påverkan användes exempelvis ämnet DDT med insektsdödande effekt. DDT förbjöds i Sverige 1974 men än idag hittar man rester från i levande organismer. DDT lagras i fettvävnaden hos djur och människor och är mycket giftigt och cancerframkallande. Detta miljögift bidrog till att havsörnen och sälar hotades att dö ut exempel gjorde ämnet så att äggskalen hos havsörnen var så tunna att ungarna fick svårt att klara sig. Båda arterna har återhämtat sig sedan ämnet förbjöds men gråsälarna har magrat och många har tarmsår och havsörnar som håller till vid södra Bottenhavet ser man får färre kullar och bona innehåller oftare döda ägg. Detta är enligt forskare konsekvenser på bekämpningsmedel i haven. Det har gjort när man tillverkat nya bekämpningsmedlen är att man strävat efter att undvika fettlösliga ämnen och istället vattenlösliga ämnen vilket innebär en nackdel eftersom bekämpningsmedlen inte fäster så lätt på jordpartiklar och sprids därför snabbt till grundvattnet det och ger effekter på vattenmiljön. Även om man inte vet i vilken utsträckning det påverkar så kan konstatera är att det är gifter och är inte en naturlig del i ekosystemet och när ekosystem rubbas är det inte ovanligt att arter utrotas. Om viktiga arter dör ut som exempelvis renar vattnet kan det leda till förorening, övergödning alltså en skadlig miljö för levande organismer.http://www.slu.se/sv/centrumbildningar-och-projekt/kompetenscentrum-for-kemiska-bekampningsmedel/information-om-bekampningsmedel-i-miljon1/tillstandet-i-sjoar-och-vattendrag/
Broschyr Så mår havet, Naturvårdsverket s.10-12
//Felicia
matjordbruk.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela