Hållbar utveckling

Felicia Norberg, Frida Stjernfeldt & Johanna Haglund

Ska man välja ekologisk eller närodlad mat?

Publicerad 2015-04-23 12:08:00 i Frida Stjernfeldt,

 

 

Vad är egentligen mest hållbart för miljön är det ekologisk eller närproducerad mat? Det finns självklart både för och nackdelar med båda alternativen.

Det som menas med närodlat eller närproducerat då det inte finns någon riktig definition är mat som transporteras på ett visst avstånd mellan produktion och försäljningsstället ofta 25 eller 50 mil. Om varan är svensk eller produceras i kommunen kan det också räknas som närproducerat.

Om man som konsument väljer att köpa närodlad mat bidrar man på många sätt till ett mer hållbart jordbruk, det blir lägre transportsträckor och därmed minskar luftföroreningar och växthusgaser, varorna har en fräschare och bättre kvalité då de inte behöver lastas och lagras. Inom närodlat finns det däremot inte så mycket regler och krav som måste följas bland annat är det tillåtet att använda besprutningsmedel och kemikalier, vilket inte är ekologiskt och skadar miljön på många sätt.[1]

Många blandar ihop ekologisk och närproducerad mat då man tror att det inte finns så stora skillnader mellan dem. För att få odla ekologisk mat krävs det att producenten följer vissa regler som begränsar vad producenten får göra och föreskriver saker den måste göra. Användning av besprutning och kemikalier får inte förkomma om man producerar ekologisk mat men däremot får det användas vid närproducerad mat. För att få sälja ekologiska varor krävs det att varorna är KRAV eller EU-ekologiskt märkta för då vet man med säkerhet att varorna aldrig har besprutas.  En av de viktigaste grundbultarna i ekologisk produktion är att den ska vara baserad på lokala resurser och det gör att många bönder väljer att i stället för att köpa in konstgödsel använder man biologisk kvävefixering vilket bidrar till bättre miljö.

Både närodlat och ekologiskt är bra för miljön fast på olika sätt om man som konsument väljer att köpa något utav alternativen så gör det att man bidrar till en bättre miljö och ett mer hållbart jordbruk. Det är en bit på vägen till att minska miljöproblemen i samhället. [2]

 


[1] http://www.miljomat.se/html/MiljoHalsa.aspx?id=0&S=45

Kommentarer

Postat av: Ludvig Hällgren

Publicerad 2015-04-29 10:59:12

Hej Frida! Bra inlägg och ett relevant problem! Visst är det viktigt att minska växthusgaserna och jag håller med om att varje människa kan bidra genom att köpa ekologiska och närproducerade varor. Det finns dock många fattiga länder som är beroende av exporten av varor som inte är ekologiska Hur skulle ekonomin i dessa länder påverkas om alla började handla ekologiskt?

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela