Hållbar utveckling

Felicia Norberg, Frida Stjernfeldt & Johanna Haglund

Hur farligt är egentligen konstgödsel?

Publicerad 2015-05-26 22:22:00 i Frida Stjernfeldt,

 

Konstgödsel består i allmänhet av tre näringsämnen som är kväve(N), fosfor(P) och kalium(K) de bildar tillsammans NPK som man ofta tillverkar pellets av som sedan lätt sprids över åkrarna.  Konstgödsel är väldigt dåligt för miljön då tillverkningen av pellets slukar mycket energi (naturgaser) vilket bidrar till mycket klimatförändringar och utsläppning av växthusgaser.

Varför väljer man då att använda konstgödsel när det faktiskt är så pass dåligt för miljön? jo för att det finns en del fördelar med konstgödsel för bönderna. Konstgödsel tillverkas i en väldigt lätthanterlig form som gör det väldigt enkelt att arbeta med. Det kan tillverkas som vätska som sedan väldigt enkelt blandas med vatten eller så kan det tillverkas i klumpar som inte är större än ett frö som man sprider ut själv.  En annan fördel med konstgödsel är att man snabbt kan se ett resultat vilket gör att det går betydligt snabbare att odla. Ett framträdande problem med konstgödsel är att jord kvalitén inte förbättras vid användningen utan det höjer bara jordens näringsvärde.

Finns det ett annat alternativ till konstgödsel?  Det gör det, många använder sig av naturgödsel vilket är ett miljövänligare alternativ då det är en animalisk biprodukt och organiskt gödningsmedel som är godkänt av EU.[1] Studier visar dock att det finns en del nackdelar med naturgödsel bland annat att det är större chans att grödorna bär på ohyra och mögelgifter[2]. Studier visar även att ekologisk produktion tenderar att släppa ut större mängder av koldioxid och kväveläckage per producerad enhet.  En annan orsak till att många föredrar konstgödsel är för det är betydligt billigare [3] än vad naturgödsel är.

 Vilket alternativ är ändå det bästa för miljön med tanke på omständigheterna? Jag skulle nog vilja påstå att naturgödsel är bättre då konstgödsel inte bara skadar miljön utan också oss människor på så sätt att konstgödsel släpper ut giftiga ämnen bland annat ämnet kadmium.  Spridningen av kadmium gör att vi får i oss det giftiga ämnet i vår mat och ämnet framkallar cancer och orsakar störningar hos både djur och människor. Kadmium förekommer främst i spannmålsprodukter som potatis, grönsaker och ris. På grund av de livshotande konsekvenserna av konstgödsel tycker många människor som är väldigt delaktiga i debatten om konstgödsel och naturgödsel att man ska införa skatt på konstgödsel. För då kommer konstgödsel helt enkelt brukas mindre och spridningen av kadmium minskar. [4]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela