Hållbar utveckling

Felicia Norberg, Frida Stjernfeldt & Johanna Haglund

Innebörden av att välja ekologiskt

Publicerad 2015-04-23 12:06:25 i Felicia Norberg,

Väljer du det ekologiska alternativet när du handlar mat?

Ekologiska livsmedel är idag en pågående trend. Förra året (2014) ökade den ekologiska försäljningen med 38 % vilket är den största ökningen i världen. Ökningen är över hela sortimentet men främst frukt och grönsaker.[1]Till skillnad från för några år sedan väljer konsumenter i Sverige bättre råvaror till lite högre pris snarare än det billigaste alternativet. Mycket handlar om att vi blivit mer medvetna om vad det är varorna innehåller och påverkan på miljön om livsmedlet transporterats längre sträcka.[2]

För att livsmedel ska kunna betraktas som ekologiskt ställs ett flertal krav;

  • Inga onaturliga tillsatsmedel, varken för arom, färg eller konservering.
  • Inga kemiska bekämpningsmedel och ingen konstgödning.
  • Djuren tas om hand på ett etiskt och naturligt sätt, de får ekologiskt foder som till största delen är odlat på den egna gården och de får röra sig fritt mestadels utomhus.
  • Genmodifierade organismer, GMO (produkter som framställs med genteknik för att förändra organismens egenskaper till det bättre) är inte tillåtet.

Det finns väldigt många fördelar att välja det ekologiska alternativet när man handlar mat. Miljön påverkas väldigt positivt, fåglar, insekter och växter trivs i och på de ekologiska jordarna som inte innehåller konstgödsel eller bekämpningsmedel. Det gör även gott för lantbrukarnas och konsumenternas hälsa. Det ekologiska livsmedlen har producerats på etiska värdegrunder och från ett hållbart sätt i miljöperspektiv.  Ekologiskt är en stor del av en hållbar utveckling vad det gäller matproduktion och konsumtion.[3]

I matbutiker ska det framgå tydligt om en vara är ekologisk eller inte. Framförallt kan man se det om varan är miljömärkt. KRAV (Kontrollföreningen för ekologisk odling) är Sveriges mest kända miljömärkning för ekologisk mat som ställer höga krav på varan och till skillnad från EU regler för ekologisk produktion ställer KRAV än mer långtgående regler för djuromsorg, klimat och social hänsyn. Det finns även många fler miljömärkningar att se efter samt har mataffärer egna varumärken såsom Garant, I love Ica och Änglamark för produkter som är bra för etik, hälsa och miljö.[4]

Att ekologisk mat oftast är dyrare än konventionell är en viktig ekonomisk aspekt och frågan man kan ställa är om ekologiska livsmedel är till för alla. Många menar nämligen att de höga priserna påverkar att man inte köper det ekologiska alternativet. Tänkvärt är också att de extra kronorna är priset för att kunna bevara vår jord åt kommande generationer.[5]

Enligt mig och många andra är det värt att betala lite dyrare för ett livsmedel och följa den uppåtgående trenden, dels för att det känns bra förrän själv att veta att man inte får i sig massa onödiga tillsatser samt att lantbrukarna inte får försämrad hälsa på grund av bekämpningsmedel och att djuren har behandlats rättvist och etiskt.

Har man möjlighet borde det ekologiska alternativet på livsmedel vara självklart!

Den ekologiska aspekten är viktig för en mer hållbar utvecklig inom jordbruk och vi kommer därför fördjupa oss mer i ämnet inom det närmsta veckorna.

 


[2] Hållbar uteckling: Mat och jordbruk, Bowden Rob, Liber, 2005 s.19

[5] Hållbar utveckling: Mat och jordbruk, Bowden Rob, Liber, 2005 s.18

Kommentarer

Postat av: Hugo

Publicerad 2015-04-26 22:58:52

Intressant! Men vad menas med att de ekologiska livsmedlen har producerats på "etiska värdegrunder" och hur gör man det?

Svar: Tack :) Att de ekologiska livsmedlen producerats på etiska värdegrunder menas exempelvis att djuren behandlats på ett värdigt sätt att de har fått vara ute och inte levt för trångt på gården samt att man odlar och framställer varor på naturens egna resurser. Man värdesätter det som är bra och moraliskt för såväl djur, miljö och hälsa. Det gör man genom att tänka i ett större perspektiv och inte som jordbrukare eller företagare endast vara ute efter att tjäna mycket pengar. Hoppas det var svar på din fråga! //Felicia
matjordbruk.blogg.se

Postat av: Jonna

Publicerad 2015-05-01 20:51:15

Hej! Ett mycket intressant inlägg!
Angående den ekonomiska aspekten om ekologisk mat undrar jag om du har ett förslag för en eventuell lösning till att varorna ska bli billigare?

Svar: Hej! Vad kul att du gillade inlägget Den fråga du ställer är en som jag kan tänka mig många funderar på. Det är idag många som vill köpa eko men som ändå inte gör det på grund av kostnaden. Det jag tror lösningen på denna fråga är att ändra synsättet. Tänk istället att det är konventionella livsmedel som är billiga! med tanke på hur mycket kostnader det medför såsom vattenrening, sjukvård, övergödning osv. Samtidigt som vi i västvärlden slänger enorma mängder mat, enligt Inger Andersson från livsmedelsverket beräknas hushållen i Sverige slänga fullt ätbar mat för ca 24 miljarder kronor per år!!! och ca 40 % av det vi köper är kakor, godis och liknande! Argumentet för att det är dyrare håller inte! sen behöver man inte köpa alla varor ekologiskt utan de viktigaste varor att byta till eko är kaffe, mejeriprodukter, banan, vindruvor, kött och potatis. Lösningen är att göra konsumenterna mer medvetna om sina konsumentvanor och börja planera sina inköp mer. Genom att minska matsvinnet och istället för halvfabrikat, onödiga småköp och kött köpa mer ekologiskt och mer grönsaker så blir matkassen inte dyrare! På lång sikt skulle ekologiska gårdar med hjälp av vinsterna kunna utöka sin produktion och sin försäljning och med det eventuellt sänka priserna något.
//Felicia
Källor: http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/8-satt-att-doda-myter-om-ekologiskt
http://teknikdebatt.se/debatt/svenska-hushall-slanger-mat-for-24-miljarder
matjordbruk.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela