Innebörden av att välja ekologiskt
Väljer du det ekologiska alternativet när du handlar mat?
Ekologiska livsmedel är idag en pågående trend. Förra året (2014) ökade den ekologiska försäljningen med 38 % vilket är den största ökningen i världen. Ökningen är över hela sortimentet men främst frukt och grönsaker.[1]Till skillnad från för några år sedan väljer konsumenter i Sverige bättre råvaror till lite högre pris snarare än det billigaste alternativet. Mycket handlar om att vi blivit mer medvetna om vad det är varorna innehåller och påverkan på miljön om livsmedlet transporterats längre sträcka.[2]
För att livsmedel ska kunna betraktas som ekologiskt ställs ett flertal krav;
- Inga onaturliga tillsatsmedel, varken för arom, färg eller konservering.
- Inga kemiska bekämpningsmedel och ingen konstgödning.
- Djuren tas om hand på ett etiskt och naturligt sätt, de får ekologiskt foder som till största delen är odlat på den egna gården och de får röra sig fritt mestadels utomhus.
- Genmodifierade organismer, GMO (produkter som framställs med genteknik för att förändra organismens egenskaper till det bättre) är inte tillåtet.
Det finns väldigt många fördelar att välja det ekologiska alternativet när man handlar mat. Miljön påverkas väldigt positivt, fåglar, insekter och växter trivs i och på de ekologiska jordarna som inte innehåller konstgödsel eller bekämpningsmedel. Det gör även gott för lantbrukarnas och konsumenternas hälsa. Det ekologiska livsmedlen har producerats på etiska värdegrunder och från ett hållbart sätt i miljöperspektiv. Ekologiskt är en stor del av en hållbar utveckling vad det gäller matproduktion och konsumtion.[3]
I matbutiker ska det framgå tydligt om en vara är ekologisk eller inte. Framförallt kan man se det om varan är miljömärkt. KRAV (Kontrollföreningen för ekologisk odling) är Sveriges mest kända miljömärkning för ekologisk mat som ställer höga krav på varan och till skillnad från EU regler för ekologisk produktion ställer KRAV än mer långtgående regler för djuromsorg, klimat och social hänsyn. Det finns även många fler miljömärkningar att se efter samt har mataffärer egna varumärken såsom Garant, I love Ica och Änglamark för produkter som är bra för etik, hälsa och miljö.[4]
Att ekologisk mat oftast är dyrare än konventionell är en viktig ekonomisk aspekt och frågan man kan ställa är om ekologiska livsmedel är till för alla. Många menar nämligen att de höga priserna påverkar att man inte köper det ekologiska alternativet. Tänkvärt är också att de extra kronorna är priset för att kunna bevara vår jord åt kommande generationer.[5]
Enligt mig och många andra är det värt att betala lite dyrare för ett livsmedel och följa den uppåtgående trenden, dels för att det känns bra förrän själv att veta att man inte får i sig massa onödiga tillsatser samt att lantbrukarna inte får försämrad hälsa på grund av bekämpningsmedel och att djuren har behandlats rättvist och etiskt.
Har man möjlighet borde det ekologiska alternativet på livsmedel vara självklart!
Den ekologiska aspekten är viktig för en mer hållbar utvecklig inom jordbruk och vi kommer därför fördjupa oss mer i ämnet inom det närmsta veckorna.
