Förpackning av livsmedel
Efter att ha skrivit inlägg om produktion av livsmedel tänkte jag gå in på ett annat led för varor nämligen paketering. En förutsättning till en smidig transport och konsumtion är att varorna är förpackade och det finns flertal fördelar. Genom bra förpackning underlättar man hantering av varan, behåller varans kvalitet, förlänger hållbarheten och förutom att skydda innehållet så ger man även utrymme för information och design.[1] Ca år 1950 förändrades sättet att handla mat då man själv började plocka sina varor från hyllorna vilket medförde ökad konkurrens bland företag som sålde liknande varor. Det blev allt viktigare hur förpackningen såg ut, ju snyggare och kanske smartare förpackning lockar fler att köpa just den produkten. [2] På grund av detta brukar förpackningar kallas för ”den tysta försäljaren”.[3]
Detta tillsammans med att avståndet från där varan produceras till den konsumeras är betydligt längre idag har bidragit till att förpackningarna utvecklats till säkrare och smartare än tidigare.[4]
Förpackningar är ett återkommande tema i miljödebatter.[5] Tidigare har man sett utvecklingen av förpackningar som något negativt och som ska minskas på grund av miljöpåverkan i form av utsläpp och nedskräpning. En fjärdedel av hushållens avfall är förpackningar enligt många konsumenter anses förpackningarna vara just skräp och det är inte alltid de källsorteras rätt. En stor del debatten rör även matsvinnet. Idag menar forskare att vi miljömässigt vinner på att förpacka våra varor väl eftersom matsvinnet minskas och varan klarar vägen från jord till bord bättre.[6]
När jag själv varit och handlat har jag vid vissa tillfällen reagerat på hur livsmedlen är paketerade, exempelvis frukt som är välpaketerade i både kartong och plast. Då har jag tänkt att det är onödigt mycket förpackning men i och med att varorna är bra förpackade så skyddas de bättre från omgivningen, tål fler stötar och håller sig fräscha längre. Det gäller att hitta en bra balans mellan mängden förpackningsmaterial och mängden förlorad produkt om man vill nå en så hållbar lösning som möjligt. Miljönyttan för att varan skyddas är i många fall större än vad kostnaden av förpackningen är.[7] Kostnaden av förpackningen av en vara ligger som regel mellan 1 – 10 % av varans pris i butik.[8]
Förpackningarnas påverkan på hur mycket mat som går förlorad är också viktig att nämna. Detta genom att skydda och konservera varan säkert och hygieniskt, se till att den förvaras på rätt sätt, och att det är lätt att tömma innehållet samt tydlig information om bäst-före-datum och innehåll. [9]
Som konsument finns ett mycket betydande ansvar för mindre matsvinn och bidrar därmed till ett hållbarare samhälle. Ansvaret innebär att endast köpa den mängd man vet kommer ätas upp. Idag finns olika stora förpackningar av samma vara i butikerna och i många fall är stora förpackningar bättre rent ekonomiskt och miljömässigt. Men det gäller att inte köpa en för stor förpackning som kanske hinner gå ut innan man konsumerat den vilket gör större åverkan på miljön. Sedan är det viktigt att man tömmer hela förpackningen på innehållet och det mest självklara att inte slänga mat direkt i soptunnan.[10]
Ett effektivt förpackningssystem är en viktig förutsättning för att varan ska klara att vägen från produktion till konsumtion och inte gå förlorad.[11] I u-länder är det endast ca 50 % av råvaror som producerats som kommer fram till de hungriga konsumenterna eftersom det varken finns bra förpackningar eller transporter som är tillräckligt bra det är ju långt ifrån hållbart. [12]
Alla har vi säkerligen stört oss på hur en förpackning är utformad; svåröppnad, oläslig information, svårtömd osv. Tillverkare söker ständigt smartare lösningar och på senare år har påverkan på miljön blivit allt mer viktig. Vi ser gärna att förpackningarna är av miljövänligt material och att förpackningsframställare fortsätter utveckla förpackningarna så att de blir lättare att få ut innehållet och källsortera eller återanvända materialet.[13]
som exempelvis Skånemejeriets lösning som ni hittar via denna länk → https://www.youtube.com/watch?v=Wcv7xnJ2cW4
Hoppas ni läsare blev något klokare! Var något oklart är det bara att ställa din fråga i kommentarsfältet :)
Tack för mig


[2] http://www.ur.se/Produkter/160278-UR-Samtiden-Design-for-hallbarhet-Forpackningar-for-hallbart-samhalle
[4] http://www.ur.se/Produkter/160278-UR-Samtiden-Design-for-hallbarhet-Forpackningar-for-hallbart-samhalle
[6] http://miljoforskning.formas.se/sv/Nummer/Januari-2011/Innehall/Temaartiklar/Bra-forpackning-skyddar-och-saljer-i-hallbart-system/
[7] http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/f%C3%B6rpackning (reportage hämtat ur Vetenskapslandet som produceras av Universitets-TV vid Göteborgs universitet i samarbete med UR, Fredrik Wikström och Helén Williams, forskare i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet)
[9] http://miljoforskning.formas.se/sv/Nummer/Januari-2011/Innehall/Temaartiklar/Bra-forpackning-skyddar-och-saljer-i-hallbart-system/
[10]http://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pmimportocharkiv/pressmeddelandenarkiv2008/battreforpackningarkansparamatochmiljo.5.3707ce6c1199e24169080001.html
[11] http://miljoforskning.formas.se/sv/Nummer/Januari-2011/Innehall/Temaartiklar/Bra-forpackning-skyddar-och-saljer-i-hallbart-system/